آنچه خواهید خواند:

جذب صدا

با شهرنشینی و رشد سریع حمل و نقل، آلودگی صوتی به یکی از جدی ترین معضلات زیست محیطی در مقابل دیدگان مردم در سراسر جهان تبدیل شده است، که معمولاً باعث ایجاد اختلالات مختلفی می شود و کارایی کار و استانداردهای زندگی انسان ها را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد. کاهش صدا با استفاده از مواد جاذب صوت یک رویکرد مهم برای کاهش آسیب آلودگی صوتی است. مواد متخلخل به عنوان پرکاربردترین مواد، ویژگی های سبک وزن، محدوده فرکانس جذب گسترده و توانایی جذب صدا را با هم ترکیب می کنند و پتانسیل بالایی در زمینه جذب صدا دارند.

در این بررسی، پیشرفت اخیر در طراحی و ساخت مواد جذب کننده صدا متخلخل خلاصه و برجسته شده است. این بررسی معرفی مکانیسم جذب صدا و تکامل مدل‌های پیش‌بینی برای مواد جذب صدا متخلخل، و تحقیق و توسعه مفاهیم طراحی و ساخت فوم‌های جذب صدا و مواد جذب صدا فیبری را پوشش می‌دهد. این بررسی با برخی دیدگاه ها و چشم انداز مواد جذب صدا متخلخل به پایان می رسد.

آکوستیک اتاق چگونگی رفتار صدا در یک فضا را توضیح می دهد. این بدان معناست که شنونده و منبع صدا در همان فضا قرار داشته باشند. اگر در اتاق هیچ گونه مواد جاذب صدا وجود نداشته باشد، صدا در آن فضا مدت طولانی تری باقی می ماند و شنونده علاوه بر صدای مستقیم انعکاس صدا را در طولانی مدت نیز می شنود.

اگر سطوح را با مواد جاذب صدا بپوشانیم، صدای منعکس شده سریعتر کاهش می یابد و شنونده صدای مستقیم را می شنود.

جذب صدا 1

 

جذب کننده های صدا را می توان به چند دسته تقسیم کرد.

  1. جذب کننده متخلخل
  2. جذب کننده حفره ای
  3. جذب کننده قابل ارتعاش

جذب صدا 3

جاذب متخلخل

از جاذب های متخلخل می توان پشم سنگ را از بهترین جاذب ها مثال زد، پشم سنگ از طریق اصطکاک صوت را به انرژی گرمایی تبدیل می کند.

ضخامت پشم سنگ تاثیر زیادی در جذب صدا دارد، برای جذب صدا تا ۵۰۰ هرتز استفاده از پشم سنگ با ضخامت ۳۰ الی ۵۰ میلی متر مناسب است. می توان این ضخامت را با هوای مبحوس در پشت پنل ها بر روی دیوار یا سقف برای کنترل فرکانس های پایین جبران کرد.

این نوع جاذب صدا باید به طرز مناسبی مستحکم نصب شود و رنگ آمیزی آن صحیح نیست. در نمودار زیر جاذب رنگ آمیزی شده را که با خط چین نمایش داده شده است تماشا کنید.

 

میزان جذب برخی از مواد ساختمانی به شرح زیر است:

Octave Band Hz

۱۲۵ ۲۵۰ ۵۰۰ ۱۰۰۰ ۲۰۰۰

۴۰۰۰

بتن

۰.۰۲ ۰.۰۲ ۰.۰۲ ۰.۰۲ ۰.۰۳ ۰.۰۴

گچ پرداخت شده

۰.۲

۰.۱۵ ۰.۱ ۰.۰۸ ۰.۰۵ ۰.۰۵
پنجره ۰.۳۵ ۰.۲۵ ۰.۱۸ ۰.۱۲ ۰.۰۷

۰.۰۴

پشم سنگ ۵۰ میلی متری

۰.۲ ۰.۶۵ ۱ ۱ ۱

۱

پشم سنگ ۱۰۰ میلی متری ۰.۴۵ ۰.۹ ۱ ۱ ۱

۱

 

جاذب حفره ای و یا نوسان ساز

این جاذب یک نوع سیستم نوسان مکانیکی یا آکوستیکی است. به عنوان مثال یک صفحه جامد با حفره را در نظر بگیرید که در پشت صفحه فضایی بسته باشد. این نوع جاذب برای مهار کردن صدا در فرکانس های زیاد می باشد. البته اگر درون فضای بسته از جاذب متخلخل استفاده شود بازه گسترده تری از فرکانس ها را مهار می کند.(کاهش انرژی صوتی به واسطه اصطکاک در جداره سوراخ ها و انعکاس پی در پی در حفره ها می باشد)

جذب صدا 5

 

جذب کننده قابل ارتعاش

جذب کننده صداهای قابل ارتعاش، موادی هستند که به عنوان پوشش دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان ها یا به عنوان پوشش سطوح دیگرمانند کف، سقف و در ها استفاده می شوند تا صدای حاصل از ارتعاشات رو جذب کنند و به این ترتیب پایین بیاورند. مواد جذب کننده صداهای قابل ارتعاش معمولا شامل فوم های صوتی، الیاف شیشه ای، الیاف معدنی، فیبر های پلی استر، کربن فعال، پنبه صوتی و غیره هستند.این مواد می توانند به شکل پانل های صوتی، در ساختمان ها و فضاهای داخلی مانند استودیوهای ضبط صدا، سینما ها، سالن های کنفرانس، اتاق های موسیقی، سالن های همایش و غیره بسیار معمول است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *