چگونه سقف را عایق صوتی کنیم؟ سوالی که ذهن خیلی از افراد را به خود مشغول کرده است. زیرا سر و صدا در زندگی امروزه بشر یک پدیده اجتناب ناپذیر است و زندگی در آپارتمان و حضور چند خانواده در یک ساختمان بدون تردید دارای مزاحمت هایی از جمله صدای مزاحم برای یکدیگر می باشد. در ادامه در این مقاله به تعریف صدای مزاحم و راه حل های رفع آن می پردازیم. اما قبل از هرچیز بهتر است با انواع نویز آشنا شویم. اگر بتوانیم مفهوم نویز را به خوبی درک کنیم به راحتی می توانیم سقف را از وجود صدای مزاحم عایق بندی کنیم.
معرفی انواع مختلف نویز
هر صدایی که برای ما خوشایند نباشد را نویز می نامند. نویز از دو طریق هوا و کوبش، انتقال پیدا می کند. به نویزی که از طریق هوا انتقال پیدا می کند، نویز هوابرد گفته می شود. به نویزی هم که از طریق ضربه انتقال پیدا می کند نویز کوبه ای گفته می شود.
۱) نویز کوبه ای: هنگامی که شیء با زمین برخورد کند و یا شخصی هنگام راه رفتن و دویدن ضربه ای به کف وارد کند، صدایی ایجاد می شود که به آن نویز کوبه گفته می شود. صدای ضربه مستقیما از طریق کف و ارتعاشی که در کف ایجاد می کند منتقل می شود.
۲) نویز هوابرد: این نوع نویز از طریق هوا منتقل می شود و کاهش و کنترل آن سخت می باشد. صدای موسیقی، بوق ماشین، مکالمات، گریه و… از نمونه های نویز هوابرد می باشد.
بیشتر بخوانید: جلوگیری از انعکاس صدا در اتاق
عناصر عایق صدا
چهار عنصر در عایق بندی صدا نقش کلیدی دارند که عبارتند از:
- جداسازی: به یاد داشته باشید که صدا از ارتعاش امواج به وجود می آید و این ارتعاش برای انتقال به مسیر یا هادی جامد نیاز دارد. در سقف ها این مسیر اجزای تشکیل دهنده سقف می باشند. جداسازی یا دو جداره کردن سقف این مسیر را مسدود می کند و کاهش نویز قابل توجهی را فراهم می کند.
- جذب با عایق الیاف معدنی در سقف: الیاف معدنی جذب صدای بالایی دارند و باید به طور کامل سقف را پوشش دهند. این ماده می تواند برخی از ارتعاشات را جذب کند. مواد الیافی شامل فایبرگلس ها، سلولزها، پنبه بازیافتی، فوم سلول باز، پشم شیشه و پشم سنگ می باشد.
- جرم: جرم یک عامل بسیار مهم در عایق بندی صدا است، هر چه جرم جسمی بیشتر باشد مرتعش کردن آن توسط صدا سختر می باشد. اما برای انتقال نویز کوبه ای جرم نقش چندانی در عایق بندی صدا ندارد.
- میراگر: در اینجا میراگر به موادی گفته می شود که توانایی تبدیل انرژی صوتی به انرژی گرمایی را داشته باشند. میراگرها صدا را در خود به دام می اندازند و باعث کاهش نویز می شوند.
بهتر است تمام این چهار عنصر برای عایق بندی صدا استفاده شود. با استفاده موردی از این چهار عنصر نتیجه مطلوب حاصل نمی شود.
روش های عایق بندی صوتی در سقف
در این بخش از مقاله به طور کامل قرار است که پاسخ پرسش چگونه سقف را عایق صوتی کنیم را بدهیم. روش هایی که همواره مورد استفاده قرار می گیرند و باعث جلوگیری از میزان زیادی از صدا در سقف می شود. اما نکته ی مهم این است که بهتر است همواره از این روش ها به صورت ترکیبی استفاده کنید. در ادامه ضمن معرفی روش ها، به توضیح درباره هر کدام نیز خواهیم پرداخت.
نحوه جلوگیری از صدای طبقه بالا
- سقف کاذب
- سقف کاذب دو لایه
- سقف کاذب دو لایه به همراه میراگر
- سقف کاذب دو جداره
- ورق های آکوستیک
- کف شناور
روش اول: سقف کاذب و جلوگیری از صدا در سقف
در این روش یک لایه سقف کاذب به سقف اصلی متصل می شود. باید در نظر داشت سقف کاذب به تنهایی تاثیر چندانی بر روی عایق صدا ندارد. زیرا سقف های سبک به دلیل جرم کمی که دارند به راحتی نویز را از خود عبور می دهد. برای حل این مشکل می توان از یک لایه عایق صوتی مانند الیاف معدنی، سلولز سلول باز، فایبرگلاس و هر ماده جاذب صدای دیگر درون این سقف ها استفاده کرد. میزان STC در این روش ۳۶ می باشد. این روش صدای هوابرد را کاهش می دهد اما بر روی نویز ضربه ای تاثیر کمی دارد. (STC ضریب کاهش انتقال صدا می باشد و از میانگین فرکانس های ۱۲۵، ۲۵۰، ۵۰۰، ۱۰۰۰، ۲۰۰۰ و ۴۰۰۰ هرتز حاصل می شود. این فرکانس ها طیف سخنرانی را پوشش می دهند)
روش دوم: سقف کاذب با دو لایه روکش گچی و کاهش صدا در سقف
این سقف همانند سقف تک لایه اجرا می گردد. اما از دو لایه روکش گچی استفاده می شود. این سقف به دلیل جرم بیشتری که دارد علاوه بر کاهش نویز هوابرد، نویز ضربه ای را نیز کمی کاهش می دهد. بهتر است پس از اتمام سقف کاذب، تمامی درزها و محل پیچ ها با مواد درزگیر مناسب پر شوند. میزان STC در این روش ۳۸ می باشد.
روش سوم: سقف کاذب با دو لایه روکش به همراه میراگر
بهتر است برای بهبود عملکرد سقف کاذب از یک لایه میراگر (چسب مخصوص، لاستیک های آکوستیک) بین لایه های گچی در سقف کاذب استفاده شود. میراگرها علاوه بر جذب صدای هوابرد، برای جذب صدای کوبه ای نیز کارآمد می باشند.
نکته بسیار مهم در عایق بندی صدا درزبندی در محل اتصال سقف با دیوارها می باشد. اجرای صحیح دو لایه سقف کاذب به همراه درزبندی می تواند میزان کاهش صدا را به STC:49 افزایش دهد.
روش چهارم: جذب صدا با سقف کاذب دو جداره – ۶۶ STC
این سقف شامل یک یا دو لایه سقف کاذب به همراه عایق صدا و مجزا از سقف اصلی اجرا می گردد. نکته مهم در اجرای سقف های کاذب دو جداره عدم اتصال مستقیم سقف کاذب به سقف اصلی می باشد. اما اگر مساحت سقف زیاد باشد، باید آویزهایی از سقف اصلی برای نگهداری سقف کاذب در نظر گرفته شود. این آویزها می توانند راه انتقال ارتعاش و صدا بین دو سقف باشند. برای جلوگیری از انتقال صدا بین دو سقف بهتر است از آویزهای سقفی فنری استفاده شود. در این روش نویز ضربه ای نیز کاهش پیدا می کند.
اگر یک لایه روکش گچی به همراه لاستیک های نرم آکوستیک به این سقف اضافه گردد میزان کاهش انتقال صدا STC به ۷۲ افزایش می یابد.
روش پنج: ورق آکوستیک در طبقه بالا
اگر شرایط شما اجازه می دهد بر روی کف طبقه بالا تغییراتی ایجاد کنید، شما می تواند با اجرای ورق های آکوستیک که ورق هایی نرم و ضربه پذیر هستند بر روی کف طبقه بالا از انتقال ضربه و صدا به طبقه پایین جلوگیری کنید. شما در فروشگاه اینترنتی ما به راحتی می توانید خرید پنل آکوستیک را انجام دهید.
روش ششم: کف شناور
اصطلاح کف شناور به ماده عایق صدا اطلاق نمی شود، بلکه روشی از نصب عنصرهای مختلف می باشد. عناصر تشکیل دهنده کف شناور شامل میراگرها، عایق های صوتی و پوشش نهایی می باشند. کف شناور بر روی کف طبقه فوقانی باید اجرا می گردد و عملکرد کف شناور به این شکل می باشد که پوشش نهایی آن که معمولا از چوب، لمینت، پلاستیک و … می باشد ضربه و بار وارد شده را به عضوهای باربر زیرین انتقال می دهد و این عضوها ضربه و بار وارده را به میراگرها انتقال می دهند و سپس میراگرها این ضربه را در خود جذب می کنند و مانع از عبور آن به طبقه زیرین می شوند. برای جذب نویز هوابرد نیز درون ساختار کف شناور از مواد جاذب صدا مانند الیاف معدنی، سلولز سلول باز، فایبرگلاس و … استفاده می شود.
کف شناور کارآمدترین روش برای جذب نویز ضربه ای می باشد و در تعیین نوع میراگر، تعداد و میزان بار وارده به کف شناور نیاز به طراحی و متخصص آکوستیک می باشد.
میزان کاهش نویزهای هوابرد در کف شناور ۴۰ الی ۴۵ dB می باشد و برای نویزهای ضربه ای ۶۰ الی ۶۵ dB می باشد.
مقادیر STC ارائه شده اثر عایق صوتی به شما نشان می دهد. با این حال، توجه داشته باشید که این رتبه بندی فرکانس های بسیار بالا یا فرکانس های بسیار پایین را در نظر نمی گیرد.
مزایای عایق صوتی سقف
- بالای سقف کاذب می تواند محل عبور تاسیسات مکانیکی و الکتریکی باشد و صدایی مانند عبور آب از لوله ها برای شما مزاحمتی نداشته باشد.
- سقف کاذب این امکان را برای شما فراهم می کند تا بدون مزاحمت با صدای بلند به موزیک مورد علاقه خود گوش دهید.
- عایق صوتی سقف از ورود نویز هوابرد و نویز ضربه ای جلوگیری می کند.
پرسش های متداول
ارزان ترین راه برای عایق صوتی سقف چیست؟ افزودن فرش و مبلمان به طبقه بالا ارزانترین راه برای عایقبندی سقف هستند.
بهترین مواد عایق صدا برای سقف چیست؟ بهترین راه برای حذف صدای مزاحم و عایق بندی صدا استفاده از کف شناور می باشد.
آیا می شود سقف یک آپارتمان را عایق صدا کرد؟ سقف یک آپارتمان را می توان مانند هر سقف دیگری عایق صدا کرد. اصول و تکنیک های عایق صدا برای انواع سقف ها یکسان است.
چگونه سر و صدای دویدن همسایگان طبقه بالا را کاهش دهیم؟ صدای ضربه ناشی از دویدن همسایگان طبقه بالا را می توان با نصب کف شناور در طبقه بالا کاهش داد. جایگزینهایی مانند پارکت، فرش، موکت و لمینت اثر بخشی کمتری دارند.
تمامی موارد ذکر شده در بالا قابل انجام و مرقون به صرفه هستند. ممکن است برخی از این موارد نسبت به دیگری تاثیر بیشتری داشته باشد. اما در کل میزان تاثیر گذاری این موارد قبل از هر چیزی به مشخصات فنی ساختمان شما بستگی دارد.