جذب کنندهای صوتی ، موادی هستند که برای کاهش انعکاس صدا در فضاهای صوتی استفاده می شوند. این مواد، از جنس پرفوره(با سوراخ های کوچک) یا فوم (اسفنجی) هستند و به صورت پانل یا تایل قابل نصب بر روی دیوارها، سقف و کف فضاهای صوتی می باشند. تابع جذب کنندگی صوتی برای هر (Sound Absorption Coefficient) جذب کننده صوتی مشخص می کند که چقدر از انرژی صوتی که به ان برخورد می کند، جذب می شود. این تابع برای هر جذب کننده با توجه به شکل، جنس و ضخامت آن مشخص می شود.

آنچه خواهید خواند:

انواع جذب کنندهای صوتی

جذب کنندهای الیافی یا متخلخل (Porous Absorbers)

جذب کنندهای متخلخل مانند، پشم معدنی، الیاف و فوم ها دارای ساختمانی باز و متخلخل می باشند. در این جذب کننده ها تبدیل انرژی صوتی به گرمایی توسط برخورد مولکول های مرتعش هوا با حفره های ساختمان متخلخل این گونه مواد است. کارایی جذب کننده های الیافی در فرکانس های بالا با طول موج پایین بهتر می باشد.

Super bass extreme

Super Bass Extreme

جذب کننده های پوسته ای   Membrane Absorbers

این نوع جذب کننده ها هم به صورت ورقه های انعطاف پذیر روی یک چهارچوب قابل نصب هستند و هم به صورت صفحات سخت از جنس تخته سه لایی، نئوپان و فیبر وجود دارند. این نوع جذب کننده ها در هر دو صورت باید با یک فاصله از دیوار نصب گردند. تبدیل انرژی صوتی به گرمایی در این صفحات به دلیل مقاومت پوسته در مقابل خمیدگی و مقاومت هوای حبس شده به متراکم شدن می باشد. بیشترین بازدهی این صفحات در فرکانس های کم است که به چگالی سطحی و فاصله بین دیوار و صفحات بستگی دارد.

Vari panel

Vari Panel

جذب کننده های حفره ای (کاوک)  Cavity Absorbers            

این نوع جذب کننده ها در واقع مخازن کوچکی از هوا هستند که با یک گلوگاه باریک با سطح دیوار ارتباط برقرار می کنند در این نوع جذب کننده ها هوای داخل حفره ها به صورت ارتجاعی عمل می کند. جذب کننده های حفره ای در محدوده طیف کوچکی از فرکانس ها ضریب جذب بسیار بالایی را ارائه می کنند. این محدوده را می توان با پوشاندن سطح داخلی حفره با جذب کننده های الیافی اندکی افزایش داد. کاربرد این جذب کننده ها برای فرکانس های پایین و متوسط بوده و به علت گرانی قیمت و اشکالات اجرایی اغلب در موارد خاص مانند استودیوهای رادیو و تلویزیون به کار می روند.

Poly wood fusor

Poly Wood Fusor

جذب کننده های روزنه دار 

در این نوع جذب کننده ها هر سه نوع جذب کننده های الیافی، پوسته ای و حفره ای ترکیب شده است. جنس این صفحات می تواند از نوارهای چوبی، تخته سه لایی، گچی، مقوایی و یا فلزی باشد که به صورت پوسته ای عمل می نمایند.

Omega wood

Omega Wood

جذب کننده های صوتی در سالن

نوع دیگری از جذب کننده ها می باشد که به صورت صفحات معلق و عمودی در سقف قرار می گیرند، این جذب کننده ها تاثیر بسزایی در کاهش زمان واخنش دارند. بهترین کاربرد آنها برای جذب امواج با فرکانکس های کوتاه است که اغلب در سالن های ورزشی استخرهای شنا، دفاتر اداری، رستوران ها، کارخانه ها و نظایر آن وجود دارند.

Empty-bowling-alley-original

Floating Floor

بهبود شاخص کاهش صدا در جدا کننده های چند لایه ای

به منظور دستیابی به یک جدا کننده مرکب با شاخص کاهش صدای مناسب باید به نکات زیر توجه کرد.

  • داشتن یک لایه هوای cm 10 کاملا بدون درز طبق قانون جرم می تواند در حدود ۶ الی ۸ دسی بل کاهش صدا داشته باشد.
  • استفاده از لایه های با ضخامت متفاوت تاثیر زیادی در به هم ریختن فرکانس خمشی و بحرانی از میان صفحات خواهد داشت.
  • استفاده از مواد جاذب صدا تاثیر مطلوبی در کاهش انتقال صدا خواهد داشت.
  • باید از مواد الاستیک بین لایه های مختلف استفاده کرد تا از تماس لایه ها به طور مستقیم با یکدیگر ممانعت کرد.
  • استفاده از مواد مناسب برای درزبندی صدا تاثیر مهمی در کاهش انتقال، انتشار صدا خواهد داشت.
  • بیشترین حد ممکن شاخص کاهش صدا یک جدا کننده ۵۵ الی ۶۰ دسی بل است. برای حصول شاخص کاهش صدای بالای ۴۵ الی ۵۰ دسی بل فضای خالی بین سقف کاذب و سقف اصلی و همین طور مسیرهای عبور کانال ها بسیار مهم می شوند.

همواره باید به خاطر سپرد که یک در سبک با درز بندی مناسب خوب بهتر از یک در سنگین با درزبندی ضعیف یا بدون دربندی است.

3 دیدگاه در “جذب کنندهای صوتی

  1. آواتار نبوی نبوی گفت:

    برای یک کارگاه نجاری که در یه آپارتمان مسکونی هست چه نو عایقی میتونم به کار ببرم که هیچ صدایی همسایه های بالایی وکناری رو اذیت نکنه؟

    1. سلام برای عایق بندی از ابتدا باید شرایط کاربری فضا مد نظر گرفته شود تا هنگام استفاده مشکلی ایجاد نشود
      اما در این مرحله استفاده از دیوار کاذب عایق صدا که با چند لایه پشم سنگ پوشانده شده باشد میتواند گزینه مناسبی برای عایق بندی صدا باشد
      دیوار هبلکس نیز مناسب است
      جدا از عایق بندی میزان جذب صدا نیز باید درون کارگاه شما بیشتر شود. این مرحله نیاز به تشخیص مهندس آکوستیک دارد

  2. آواتار نبوی نبوی گفت:

    البته ارزان قیمت هم باش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *