یکی از دغدغه های افراد این است که جلوگیری از انعکاس صدا در اتاق چگونه است؟ چه روش هایی وجود دارد که ما بتوانید کاهش سر و صدا را در اتاق داشته باشیم؟ به طور کلی سه دلیل اصلی برای عایق بندی صوتی در یک اتاق وجود دارد:
- برای جلوگیری از سر و صدا
- برای حفظ سر و صدا
- برای بهبود آکوستیک
تقریبا فعالیت تمامی محصولات ساخت بشر، صدا تولید می کنند و این صداها در زمان استراحت و تمرکز بسیار ناخوشایند می باشد. برخی افراد نیز به فضای کاری آرام نیاز دارند که بتوانند به فعالیت روزانه خود مانند تمرین، کتاب خواندن و… بپردازند. از سوی دیگر، نوازندگان، خوانندگان و دوستداران موسیقی ممکن است بخواهند از خروج صدا و مزاحمت برای دیگران جلوگیری کنند و کیفیت صدای خود را با کاهش نویز و حذف نوفه های بیرونی بالا ببرند.
- روش های اصلی جلوگیری انعکاس صدا در اتاق
- ۱) جلوگیری از انعکاس صدا با اثاث منزل
- ۲) کاهش سر و صدای اتاق با جایگزینی
- ۳) جلوگیری از انعکاس صدا با پرده ضخیم
- ۴) جلوگیری از سر و صدا با پنل آکوستیک آویز (بافل های آویز)
- ۵) استفاده از ورق های لاستیکی برای کاهش انعکاس صدا اتاق
- ۶) کاهش سر و صدا با درزگیری
- ۷) یک تخته گچی اضافه کنید.
- ۸) استفاده از چسب درزگیر برای کاهش سر و صدا
- ۹) دیوارهای اتاق را دو جداره کنید.
- ۱۰) از میراگر استفاده کنید.
- ۱۱) در سقف از الیاف معدنی استفاده کنید.
روش های اصلی جلوگیری انعکاس صدا در اتاق
- کاهش بازگشت صدا از طریق اثاثیه منزل.
- کاهش انتقال صدا از طریق بالا بردن چگالی و یا جرم سطوح کلیدی.
- کاهش نویز از طریق دو جداره کردن مکان مد نظر، به طوری که صدا از یک جداره به جداره دیگر منتقل نشود.
- درزبندی شکاف های هوا برای جلوگیری از حرکت صدا.
حال یک سری روش های دیگر وجود دارد که باعث می شود تا از سر و صدای اتاق جلوگیری کنیم. در ادامه به طور کامل این روش ها را برای شما بازگو خواهیم کرد. پس با آکوبان، مرجع اتاق آکوستیک در ایران همراه باشید.
۱) جلوگیری از انعکاس صدا با اثاث منزل
مبلمان چگالی فضا را افزایش می دهد که می تواند به عایق بندی صدا نیز کمک کند. اجسام سنگین در برابر ارتعاش مقاومت می کنند و این کار انتقال صدا را سخت تر می کند. قفسه ها برای این منظور ایده آل هستند. با چیدمان مناسب مبلمان در اتاق خود، می توانید به طور موثری نویز مزاحم از فضاهای مجاور را بدون صرف هزینه های گزاف کاهش دهید.
توصیه می شود وسایل بزرگ را روی دیوارهایی قرار دهید که بیشترین صدا از آن شنیده می شود. هرچه منطقه مورد نظر بزرگتر باشد، تأثیر آن نیز بیشتر خواهد بود. همچنین وسایل سنگینتر نیز به دلیل تراکم بیشتر مؤثرتر هستند.
یک مکالمه معمولی در حدود ۶۰ دسی بل است. مانند مکالمه ای که ممکن است از همسایگان خود بشنوید. شما می توانید انتظار داشته باشید که با استفاده از وسایل منزل این میزان از صدا را به میزان قابل توجهی کاهش دهید.
جنبه مثبت: این یک راه حل ارزان قیمت را می توان برای صداهای کم مورد استفاده قرار داد.
جنبه منفی: چیدمان وسایل منزل به این صورت ممکن است اتاق را کوچکتر به نظر برساند و باعث گردد بهترین استفاده را از فضای موجود اتاق نداشته باشید. همچنین صداهای آزاردهنده را کاهش می دهد اما از بین نمی برد.
۲) کاهش سر و صدای اتاق با جایگزینی
صدا از طریق ارتعاشات منتقل می شود و هر چه تعداد ارتعاشات بیشتر باشد، صدا بلندتر می شود. اجسام سخت با شدت بیشتری مرتعش می شوند و طنین صدای بلندتری ایجاد می کنند. شما می توانید این طنین را با جایگزین کردن سطوح سخت به سطوح نرم کاهش دهید و در نتیجه با تغییر دکوراسیون در خانه خود آن را ساکت تر کنید. به عنوان مثال می توانید صندلی های سخت را با کوسن، نیمکت ها را با روکش و میزها را با رومیزی بپوشانید.
میزان کاهش نویز: با این کار شما یک تغییر کوچک ایجاد می کنید. ممکن است نیاز داشته باشید که صداهای داخل خانه خود را حدود ۵ دسی بل کاهش دهید. برای مثال، تفاوت سر و صدای بین قرار دادن لیوان روی سطح چوب و قرار دادن آن بر روی پارچه را تصور کنید. هنگامی که دکوراسیون نرم در سرتاسر خانه شما قرار می گیرد، این تفاوت های کوچک باعث ایجاد صدای آرام تر در خانه می شود.
جنبه مثبت: راهکاری بسیار آسان با تلاش کم برای خانواده های پرمشغله ای است که به دنبال کاهش صدای نویز روزانه هستند.
جنبه منفی: میزان تغییر در سطح سر و صدا زیاد نیست و دکوراسیون نرم به مذاق همه خوش آیند نیست. علاوه بر این، دکوراسیون نرم در برخی از محیطهایی که نیاز به کاهش نویز است، کاربردی نیستند. به عنوان مثال، در کارخانه ها نمی توان از مبلمان و تجهیزات نرم استفاده کرد. از این رو برای جلوگیری از انعکاس صدا در اتاق با دکوراسیون سخت بیشتر در ادارات و منازل کاربرد دارد.
۳) جلوگیری از انعکاس صدا با پرده ضخیم
همانطور که می دانیم، سطوح سخت باعث بازگشت سریعتر صدا می شوند. پرده ها صدا را قبل از برخورد با سطح سخت جذب می کنند و حجم صداها را در اتاق کاهش می دهند. برای این منظور بهتر است از پرده های ضخیم و متراکم استفاده شود. پرده ها باید به طور کامل چارچوب را با مقداری همپوشانی پوشش دهند تا بیشترین میزان صدا را مسدود کند.
میزان کاهش نویز: شما می توانید انتظار کاهش نویز در حدود ۷dB داشته باشید، اگرچه کاهش برای صداهای خروجی کمی بیشتر خواهد بود.
جنبه مثبت: پرده ها همچنین ممکن است خاصیت عایق حرارتی داشته باشند و به کاهش هزینه گرمایش و سرمایش در خانه شما کمک کنند. آنها آکوستیک اتاق را نیز بهبود می بخشند و برای نوازندگانی که به دنبال بهبود کیفیت ضبط های خود هستند، گزینه بسیار خوبی هستند. اما نوازندگان بهتر است نسبت به خرید پنل آکوستیک اقدام کنند. زیرا برای جلوگیری از سر و صدا بسیار مفید تر است.
جنبه منفی: پرده ها عایق بهتری برای جلوگیری از خروج صدا نسبت به ورود صدا به اتاق می باشند. به همین دلیل نصب پرده برای کسانی که نویز تولید می کنند، نسبت به کسانی که تمایل دارند جلوی ورود نویز را بگیرند، گزینه بهتری است.
۴) جلوگیری از سر و صدا با پنل آکوستیک آویز (بافل های آویز)
بافل های آکوستیک از سقف آویزان می شوند و برای جذب سر و صدای بازتابی از پایین در فضاهای بزرگ مانند فرودگاه ها، سالن های انتظار، راهروها و … مورد استفاده قرار می گیرند. این بافل ها بازتاب صدا را در مناطق به کار برده شده کاهش می دهند تا کیفیت صدای بهتری حاصل شود. فاصله بافل ها از یکدیگر متناسب با ارتفاع آنها تعیین می گردد و ضخامت آنها از ۴ سانتیمتر و بیشتر می تواند باشد. بافل ها را برای دفاتر بزرگ، سالنهای ورزشی، سالن های تئاتر، سالنهای سخنرانی یا هر فضای دیگری که در آن پژواک و طنین صدا وجود دارد می توان استفاده کرد.
میزان کاهش نویز: می توان میزان ۶ تا ۹ دسی بل را با بافل های آکوستیک کسر کرد. بافل ها باعث می شوند کیفیت گفتار و وضوح صدا افزایش یابد.
جنبه مثبت: بافل ها یک راه حل منحصر به فرد برای فضاهای بزرگ که مشکل پژواک و طنین دارند می باشد با این تفاوت که هزینه بسیار کمی نسبت به طرح های دیگر آکوستیک دارند.
جنبه منفی: این پنل ها نیاز به طراحی دارند و حتما باید توسط متخصص نصب گردد. همچنین به دلیل نمای این بافل ها در مکان نصب آنها نیاز می باشد رنگ بندی و طرح زیبایی داشته باشند که مجموعا هزینه بیشتری نسبت به طرح های دیگر آکوستیک خواهند داشت.
بیشتر بخوانید:
۵) استفاده از ورق های لاستیکی برای کاهش انعکاس صدا اتاق
پیشتر توضیح داده شد که صدا از طریق ارتعاش منتقل می شود. اگر از ورق های لاستیکی بر روی دیوارها و سقف استفاده شود می تواند مانع عبور صدا شود. همچنین اگر از ورق های لاستیکی و ضربه پذیر بر روی کف اتاق استفاده شود همانند کف شناور عمل می کند و از انتقال صدای ضربه (مانند صدای راه رفتن، افتادن اشیا و…) به طبقه پایین جلوگیری کند.
میزان کاهش نویز: هر لایه ورق لاستیکی نصب شده می تواند حدود ۵ دسی بل کاهش نویز داشته باشد. این نتایج بسته به ضخامت و کیفیت ورق لاستیکی می تواند بیشتر یا کمتر باشد.
جنبه مثبت: ورق های لاستیکی یک راهکار مرقون به صرفه نسبت به اجرای کف شناور می باشد. همچنین می توان از این ورق ها در زیر فرش ها نیز استفاده کرد.
جنبه منفی: برخی از ورق های لاستیکی بوی لاستیک از خود ساطع می کنند که نیاز است بعد از نصب به صورت کامل محصور گردند. در صورت استفاده از ورق لاستیکی بر روی دیواری که شکاف یا درزی داشته باشد میزان کسر صدا بسیار ناچیز خواهد بود. پس نیاز است قبل از نصب آن ورق ها حتما درز بندی به صورت کامل انجام شود.
۶) کاهش سر و صدا با درزگیری
درز زیر درب معمولا بزرگترین شکاف در اطراف درب می باشد که صدا به راحتی می تواند از آن عبور کند. راهکارهای مختلفی برای مسدود کردن این درزها وجود دارد. برخی از این درز بندها همانند جارو عمل می کنند و باید در هنگام بسته شدن درب کاملا بر روی زمین قرار گیرند.استفاده از آستانه در زیر چهارچوب نیز راهکاری عملی و مناسب می باشد. آستانه از جنس سنگ و چوب و .. می تواند باشد و هنگامی که درب بسته می شود نباید هیچ درزی بین درب و چهارچوب باقی بماند.
میزان کاهش صدا: آستانه در چهارچوب می تواند کنترل صدا را تا ۱۰ دسی بل بهبود بخشد. درزبند جارویی باعث کاهش نویز در حدود ۷dB می شود.
جنبه مثبت: نصب این درزبندها ساده و مرقون به صرفه است. این درزبندها در مصرف انرژی نیز صرفه جویی می کند.
جنبه منفی: اگر درب دارای درز با چهارچوب باشد این درزبند نصب شده در پایین درب میزان کمتری عایق بندی انجام می دهد. درزبند جارویی عمر کوتاهی دارد و فرسوده می شود.
۷) یک تخته گچی اضافه کنید.
در صورتی که دیوارهای اتاق از جنس ورق های گچی می باشد می توانید یک لایه گچ برگ اضافه کنید. نحوه نصب این ورق گچی توسط پیچ، چسب می باشد. توصیه می گردد این کار به متخصص سپرده شود.
میزان کاهش نویز: میزان افت نویز پس از نصب لایه دوم ۳۶ تا ۴۶ دسی بل می باشد.
جنبه مثبت: ورق گچی آکوستیک بسیار موثر است و می توان با استفاده از لایه لاستیکی عایق بندی آن را بیشتر نمود. علاوه بر این، لایه دوم گچ برگ میزان عایق بندی حرارتی اتاق را نیز افزایش می دهد.
جنبه منفی: نصب لایه دوم گچ برگ نیاز به تخصص دارد و اگر صحیح انجام نشود از مزایای افت دسی بل آن بهره مند نخواهید شد.
مشکلات رایج هنگام استفاده از تخنه گچی برای کاهش سر و صدای اتاق
- سنباده زدن گچ برگ و ایجاد گرد و غبار گچ
- پس از نصب لایه دوم نیاز به نقاشی دیوار دارد، افزایش هزینه رنگ آمیزی مجدد.
- شکننده بودن گچ برگ که نیاز به دقت بیشتری در حین انجام کار دارد.
۸) استفاده از چسب درزگیر برای کاهش سر و صدا
چسب درزگیر صوتی یا پرکننده آکوستیک برای بستن شکاف های اطراف اتصالات و وسایل استفاده می شود تا از انتقال صدا بین اتاق ها جلوگیری شود. چسب درزگیر آکوستیک با چسب معمولی متفاوت است زیرا به گونه ای طراحی شده است که با گذشت زمان منقبض یا ترک نخورد و انعطاف پذیر باقی بماند و همچنان عایق صوتی موثری را ارائه دهد. درزبندی اطراف چهارچوب ها و پنجره ها توصیه می گردد.
میزان کاهش نویز: ۷-۱۰dB.
جنبه مثبت: یک راه حل ارزان و مرقون به صرفه برای درز بندی هایی می باشد که مشکلات بزرگی ایجاد می کنند.
جنبه منفی: این کار یک راهکار جامع نیست و به تنهایی مشکل عبور صدا را از بین نمی برد.
۹) دیوارهای اتاق را دو جداره کنید.
با افزایش ضخامت دیوار، میزان صدای عبوری از دیوارها کاهش می یابد. بهتر است در ساختار دیوارها از الوار چوبی استفاده شود، در غیر این صورت می توان از لاستیک بین دو جداره استفاده کرد تا کاهش صدای بیشتری داشته باشد. همچنین از تکنیک جداسازی در ماشین آلات یک واحد تولیدی مانند کارخانه میتوان استفاده کرد تا از میزان سر و صدای محیط شلوغ کاسته شود.
میزان کاهش نویز: با محصور کردن ماشینآلات، عایق صوتی ۸ تا ۱۰ دسیبل حاصل می شود. با دو جداره سازی صحیح دیوارها می توان تا ۵۰ دسی بل عایق صدا را افزایش داد.
جنبه مثبت: عایق بندی به میزان قابل توجهی در این روش می تواند افزایش یابد.
جنبه منفی: با دو جداره شدن دیوار مقداری از مساحت اتاق کاسته می شود. در برخی موارد ۲۵ سانتیمتر افزایش ضخامت نیاز است. دیوار اضافه شده ممکن است برای نصب تجهیزات ساختمانی مناسب نباشد. برای مثال بر روی دیوار کاذب نمی توان رادیاتور نصب کرد. همچنین هزینه اجرای این دیوار از گزینه های قبلی بیشتر است.
۱۰) از میراگر استفاده کنید.
میراگر به موادی گفته می شود که نیروی وارد شده را خود جذب می کنند. میراگر را در قسمت هایی از اتاق که دائم تحت تاثیر ارتعاش قرار دارند باید استفاده کرد. در صنعت می توان میراگر را در کاهش تویز بین اجزای مکانیکی استفاده کرد. در عایق بندی داخلی می توان از میراگر در جاهایی که صدا ارزش ایجاد می کند مانند سقف های فلزی در هنگام بارندگی استفاده کرد. همچنین استفاده از میراگر بین لایه های دیوار کاذب نیز توصیه می شود. زمانی که صدا به میراگر برخورد می کند با تبدیل انرژی صوتی صدا به انرژی حرارتی آن را دفع می کند. توصیه می شود برای اجرای میراگر از متخصص کمک گرفته شود.
میزان کاهش نویز: استفاده از میراگر می تواند تا ۱۵ دسی بل کاهش نویز داشته باشد.
جنبه مثبت: استفاده از میراگر در مکان های مختلف و سخت مانند سقف ها و بین جداره های دیوار آسان می باشد.
جنبه منفی: استفاده از میراگر نیاز به متخصص دارد و در صورت پوشانده نشدن سطح آن، سطح زیبایی ندارد.
۱۱) در سقف از الیاف معدنی استفاده کنید.
الیاف معدنی می توانند مقداری از صدای ضربه ناشی از فعالیت در زبقه بالا را کاهش دهند. الیاف ها همچنین عایق حرارتی قوی ای هستند و باعث کاهش مصرف انرژی می شوند. بهتر است برای نصب الیاف از سقف کاذب استفاده شود و مواد الیافی درون سقف دوم قرار گیرد، پیشنهاد می شود سقف دوم با فاصله از سقف اول نصب شود.
میزان کاهش نویز: استفاده از الیاف معدنی می تواند صدا را بین ۲۰ الی ۵۰ دسی بل کاهش دهد.
جنبه مثبت: استفاده از الیاف معدنی کارامدترین روش عایق بندی درون اتاق می باشد.
جنبه منفی: ایجاد سقف جدید باعث کاهش ارتفاع می گردد.